Uczniowie wykonali doświadczenie pozwalające zrozumieć, jak powstaje krystalizacja soli i jak ją otrzymać w warunkach domowych. Badali właściwości soli w tym jej rozpuszczalność w wodzie. Do ciepłej wody w słoiku dzieci dodawały sól kuchenną i mieszały. Gdy sól już nie chciała się rozpuścić i powstał roztwór nasycony, to do patyczka została przywiązana nitka. Następnie patyczek z nitką został położony na słoiku, aby nitka dotykała dna słoika. Słoik został odstawiony w ciepłe miejsce. Już następnego dnia można było zauważyć na sznureczkach kryształki soli. Po kilku dniach nitka i słoik był oblepiony małymi kryształkami. Efekt krystalizacji widoczny w galerii zdjęć.
Podczas parowania wody ze słoika sól ulega krystalizacji i osadza się na ściankach słoika oraz nitce. Gdy krystalizacja przebiega w ciepłym pomieszczeniu, to kryształki są małe. Natomiast gdy słoik z roztworem stoi w chłodnym pomieszczeniu parowanie wody jest wtedy powolne i kryształy są większe. Im dłużej będzie przebiegał proces parowania i krystalizacji, tym większe będą kryształy.
83-000 Pruszcz Gdański
ul. Tysiąclecia 5