W październiku, z okazji Światowego Dnia Żywności, w jadalni prowadzona była akcja informacyjna na temat marnowania żywności. Uczniowie w świetlicy wykonali plakaty, z których można się było dowiedzieć, że 1/3 produkowanej na świecie żywności, czyli ok. 1,5 miliarda ton rocznie ląduje w śmietniku, a w Polsce ok. 9 milionów ton. Jest to niewyobrażalne zjawisko szczególnie, dlatego, że 826 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu głodu.
Akcja miała na celu uświadomienie społeczności szkolnej skali zjawiska i zachęcenie do oszczędzania żywności.
Plakaty przypomniały 5 zasad, dzięki, którym unikniemy marnowania jedzenia i pieniędzy:
1. Przygotuj listę zakupów.
2. Kontroluj datę ważności kupowanych produktów.
3. Wykorzystuj resztki produktów do gotowania.
4. Zacznij mrozić.
5. Podziel się jedzeniem.
Żeby ograniczyć marnowanie żywności w naszej stołówce, zaproponowano 2 zasady:
1. Nalej do talerza najpierw małą porcję zupy, jeżeli Ci zasmakuje, nalej sobie więcej, tyle ile będziesz mógł zjeść.
2. Jeżeli nie wiesz, czy obiad będzie Ci smakować – poproś o mniejszą porcję.
Mamy nadzieję, że akcja ta zapoczątkuje działania na rzecz oszczędzania żywności w naszych domach i w szkole.
83-000 Pruszcz Gdański
ul. Tysiąclecia 5