Dzisiaj Liski uczestniczyły w warsztatach kulinarnych – Kiszona kapusta krok po kroku :)
Przedszkolaki dowiedziały się, że kiszona kapusta i inne kiszone przetwory są cennym źródłem witamin. Dzieci miały okazję poznać kapustę i marchew wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się jak dawniej kiszono kapustę. Kroiły, szatkowały, tarkowały, soliły i ugniały.
Dzieci z zaciekawieniem obserowały jak objętośc kapusty się zmniejsza i jak puszcza ona sok.
Słoik z kapustą kiszoną trafił do kącika przyrody, gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji. Za kilka dni sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin. Głównym celem zajęć było rozwijanie aktywnych postaw prozdrowotnych, zapoznanie z walorami odżywczymi kapusty kiszonej oraz praktyczne i ciekawe zajęcia.
83-000 Pruszcz Gdański
ul. Tysiąclecia 5