Kolejna, XVII edycja Miejskiego Sejmiku Ekologicznego odbywająca się w naszej szkole już za nami. Wiele działań i mnóstwo zaangażowanych osób, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik .Te najbardziej smakowite trwały dwa dni. Przygotowując poczęstunek dla osób biorących udział w debacie i zaproszonych gości już w środę 24.04 uczennice z klasy VII a i d upiekły cynamonki, owsiane ciasteczka oraz czekoladowe babeczki . Samodzielnie wykonały humus w dwóch wersjach a także upiekły babkę ziemniaczaną. W czwartek od godz.8.00 ta sama ekipa powiększona o dziewczęta z klasy VIII b zajęła się sałatką owocową, sałatką z burakiem i sałatką wiosenną a także warzywami do hummusu, sosem tzatziki i przygotowaniem warzyw do pieczenia oraz zdrową owsianką. Dziewczęta przygotowały stół szwedzki. Pięknie nakryły go własnoręcznie wyprasowanymi obrusami i przyozdobiły tulipanami . To wszystko można zobaczyć w naszej fotorelacji.
W czasie przygotowań kulinarnych został wykorzystany sprzęt kuchenny zakupiony w ramach Laboratoriów Przyszłości: roboty kuchenne , deski do krojenia, blendery, zastawa stołowa, sztućce, naczynia, durszlaki a także żelazko i deska do prasowania. Gotowanie na sejmik zostało udokumentowane przy użyciu aparatu cyfrowego zakupionego również w ramach Laboratoriów Przyszłości.
Koordynatorki: Marta Słoboda i Małgorzata Pobuta
Fot. Paulina Kucina
83-000 Pruszcz Gdański
ul. Tysiąclecia 5